Festivalna dvorana Lent / 25. – 26. marec 2023
Festival Hall Lent / 25. – 26. March 2023

Program

Razstava: Minerali in fosili iz Podlehnika v Halozah

Iz območja Haloz pred nekaj leti še ni bilo poznano nobeno omembe vredno nahajališče mineralov in fosilov. Prve kremenove kristale se je odkrilo v okolici Žetal in zato je razumljivo, da se je gradnjo avtoceste ki je potekala blizu, temeljito spremljalo. Vmes je bilo nekaj najdb mineralov, in tudi fosilov v različnih krajih predvsem okrog Zavrča ter na zahodu okrog Makol. Odkritja na trasi omenjene AC so podobo tovrstnega naravnega bogastva v Halozah popolnoma spremenila. Razstavljen je samo drobec zanimivih najdb, ki v celoti še niso strokovno obdelane. Sedaj že lahko zaključimo, da najdbe predvsem kremenovih kristalov spadajo med pomembnejša  v Sloveniji.

Razstavo pripravlja: Geološko-paleontološki muzej Pangea

Razstava in delavnica: Skrivnosti mineralov s Kobanskega

Med Mariborom na vzhodu, Dravogradom na zahodu, reko Dravo na jugu in avstrijsko mejo na severu se razprostira Kobansko.

Na Remšniku so od leta 1850 pridobivali srebrnonosno, svinčevo, bakrovo in cinkovo rudo. V tem rudniku in na jalovinskih kupih  je bilo do sedaj določenih že 68 vrst mineralov. V dolini Bistrice nad Muto so v štirih rovih iskali bakrovo rudo, nad Vurmatom in na Košenjaku so pridobivali kremen za steklarne, na Košenjaku so odkopavali lojevec, na Javniku so odkopavali železovo rudo, …

Na celotnem območju Kobanskega sem našel veliko vrst mineralov, ki jih bodo lahko obiskovalci videli na razstavi v vitrini in pri meni pod mikroskopom, ter tako spoznali skrivnosti mineralov s Kobanskega.

Avtor: Zmago Žorž

Delavnica: Izpiranje zlata

Predstavljeno bo izpiranje zlata iz nanosov reke Drave iz okolice Zlatoličja, kar pomeni, da je zlate luske ki bodo odkrite na delavnici, nekoč tok Drave že prenesel skozi Maribor. Primarna nahajališča zlata obeh rek Drave in Mure, ki sta edini zlatonosni v Sloveniji so namreč v Avstrijskem delu Alp. Na delavnici si bo mogoče ogledati klasičen način izpiranja zlatih luskic, ob tem pa še nekaterih drugih zanimivih mineralov, ki jih najdemo v sedimentih ob Dravi. Prav tako bo mogoče izvedeti marsikaj zanimivega o tem  kako je omenjena dejavnost potekala nekoč in zakaj je zamrla.

V sodelovanju z: Geološko-paleontološki muzej Pangea

Ustvarjalna delavnica: Izdelovanje nakita

Zlatarska šola v Mengšu je oblika neformalnega izobraževanja v zlatarskih tehnikah, praktično usposabljanje obsega 120 ur. Delavnico, na kateri si bodo obiskovalci oblikovali svoj kos nakita, bo vodila mentorica šole.

V sodelovanju z: Zlatarska šola Mengeš

ODPIRALNI ČAS / OPENING HOURS

sobota, 25.3.2023 / 9:00 do 19:00 / Saturday, 25.3.2023 / 9 am to 7 pm

nedelja, 26.3.2023 / 9:00 do 19:00 / Sunday, 26.3.2023 / 9 am to 7 pm

Cene vstopnic / Ticket prices

7.00 € … odrasli / Adults

6.00 € … dijaki, študenti, upokojenci / Students and seniors

4.00 € … osnovnošolci / Children

16.00 € … družinska / Family ticket (2+2)

Vstopnice bo možno kupiti neposredno na dogodku. / Tickets are available at the venue.

Prijavnica / Application form

Ustrezno izpolnite prijavnico/naročilnico. / Fill in the Application form/Order form.

Partnerji / Our Partners